Om företaget

Välkommen till Ljusterö Kakelugnar!

Företaget drivs av mig, Christer Johansson, och erbjuder: omsättningar av otäta ugnar, spiskupor murade i gammal stil, vedspisinstallationer samt skorstensreparationer med rostfria rörslangar.

Min specialitet är nytillverkning av kakelugnar. Jag är en av de få hantverkare i branschen som tillverkar hela kakelugnar på traditionellt sätt. Jag tillverkar gipsform och handslår kaklet som hantverkarna gjorde i början av 1800-talet. Skillnaden är att jag med hjälp av en egen teknik lyckats förhindra att plattorna slår sig och blir bågformiga vid torkningen. Jag nytillverkar efter en historisk förlaga från Rörstrand och nytillverkning av kakelugnar blir stadigt en allt större del av verksamheten.

Jag har även haft många uppdrag som handlade om att renovera och montera gamla kakelugnar. I dessa fall är det vanligt att bitar saknas eller är trasiga och måste ersättas. Jag renoverar och nytillverkar kakel i min egen keramiska verkstad.

Jag är utbildad genom kakelugnsmakarkurs på Leksands Folkhögskola och är i övrigt självlärd. Jag har varit i branschen sedan 1993.

En kakelugn byggd på traditionellt sätt med traditionella material är en oslagbar värmekälla och en vacker prydnad för varje rum.

Kontakta mig gärna om du vill veta mer!